2009-12-13

14. mashina, omul, zeul, Eroul


masina se naste functioneaza si actioneaza conform legilor naturii. o masina bea mananca se culca se scoala se duce la servici vine de la servici isi face casa masa se imbraca se dezbraca se insoara divortzeaza face copii imbatraneste si moare.
masina se conformeaza legilor naturii. daca in 2009 soarele explodeaza, masina dispare. saaaau, daca in 1985 Cernobil explodeaza, particulele radioactive, dupa ce au calatorit cateva sute de kilometrii prin stratosfera propulsate de explozie, altereaza cu gingashie in fulguirea lor catre miezul de fier al pamantului, conform legilor gravitatiei, adn-ul celulelor copilului atzipit pe salteaua plutind pe undele marii, copil care va zmiorcai urmatoarele 2 saptamani impaketat in untura de peshte, ingrijit de mashini care nu detin informatia ca Cernobilul a explodat, si care sincer sunt preocupati de lucruri mult mai importante decat de viitorul omenirii, lucruri ca "ash manca o portocala", revenind la copil, acesta va zmiorcai pana la sfarsitul vietii sale ca de ce are probleme cu pielea. o infinitate de parametrii ai acestui minunat exemplar de homo erectus seria de fabricatzie - 123a45a6789 influentzandu-se unii pe altii se reaseaza in functie de explozia de la Cernobil. ce-a fost odata rosu devine portocaliu, galbenul se transforma in verde, albastrul o ia razna in nuantze de violet.
zeul, in lipsa de alt cuvant pt a exprima conceptul, si "ce e zeul" dupa "ce e mashina" pentru ca "ce e omul" necesita o lucrare in 4 volume, zeul este liber. zeul nu e obligat sa bea manance culce scoala sa se duce la servici sa vine de la servici sa isi face casa masa sa sambrace sa dezbrace sa sensoare divortzeze faci copii imbatranaeshti si moare. nu.
acuma studiu artistic comparativ mashina-zeu cu exemplificari concrete.
Ero trebuie sa ajunge la fortareatza zmeilor sa o salveaza pe fata din visurile(visurile da) lui. dupa mult drum si greu, in care se luptase cu lighioane si fiare salbatice, paduri dese si intunecate, i se infatziseaza inaintea okilor varfurile fortaretzei zmeilor, valurind in departare, dincolo de oceanul de nisip, cu un soare prietenos - dupa nesfarsitele saptamani de umezeala puturoasa din maruntaiele padurii (ce padure, o monstruozitate canibalica) - mangaind cald bobitzele de nisip si oasele inalbite presarate ici colo, soare ashezat fix in centrul unui cer perfect senin, o minunatzie. merge Ero ce merge, si i se face sete. bea Ero niste apa, mai merge ce mai merge, i se face iar sete. iar mai bea, iar mai merge iar i se face sete etc aso qed.
Ero realizeaza ca stai asha, ca fortareatza aia e cam departe, si io nu am suficienta apa pana acolo... da dar trebuie sa o salvez pe fata din vis... da dar fara apa nu pot trece desertul, deci oricum no pot salva... trebuie sa gasesc o cale sa transport apa si mancare cu mine sa imi ajunga pentru drumul peste oceanul de nisip...
cum statea Ero in cur si se gandea ca situatzia e grava, apare langa el un individ: - Hey, ce face ? il intreba strainul pe Ero. Ero, usor intrigat de aparitia instantanee a strainului, si de felul stricat in care acesta vorbea romaneshte, ii raspunse politicos la salut -re!
strainul statea si se uita la el, zambind usor interesat. Ero il cerceta cu atentie, remarcand ca strainul nu avea absolut nici un bagaj cu el, doar hainele de pe el. -cum ai ajuns aici fara nici o arma nici o plosca cu apa, mancare nimic cu tine ?! ... strainul nu raspundea. Ero era inca preocupat de solutionarea problemei transportului apei si mancarii peste imensitatea desertului, si se gandea ca cel mai probabil va trebui sa mearga pe margine pana o da peste vreo asezare, unde sa caute sa afle poate o exista vreun drum sau cum ar putea sa treaca, o informatie ceva. -Da! spuse strainul dintr-o data. -Da, ce ? intreba nedumerit Ero, intrerupt din nou din ganduri. -brb spuse strainul.
Ero se incrunta usor vexat. strainul privea inspre el, dar nu neaparat in okii lui. parea vrajit sau ceva. Ero isi pironi privirea in okii lui, cautand sa il provoace, dar acesta era impasibil, asezat in cur cum statea uitandu-se inspre Ero. avu senzatia ca se uita la o statuie, intinse mana si il impunse cu degetul in umar. corpul reactiona firesc la impunsatura, dar privirea era in continuare absenta. intrigat de strain si cum aparuse asa deodata, cu mintea lucrand din greu la problema trecerii imensitatii de nisip, Ero cazu printre ganduri, stand in cur cu picioarele crucis, capul sprijinit cu barbia in pumnul mainii stangi, dreapta batand darabana usor pe teaca sabiei din poale, privirea pierduta in aerul unduind fierbinte in zarea peste care se inaltza fortareatza zmeilor.
deasupra capului strainului aparu scris AFK.
...
se facuse seara. Ero se uita perplex la strainul care de juma de zi statea in cur la soare la o oarecare distantza de umbra ultimilor bosketzi ai padurii monstruoase dar incomparabil mai blanda decat pustiul deshertului, si nu parea sa il deranjeze deloc.
deodata strainul incepu sa se miste. se rasucea pe loc, sarea si se asheza, si vorbea agitat. Ero iesi de la umbra si se apropie de strain, cu un gand conturanduise vag in minte, cum de rezistase ala atata timp in soare fara sa bea un strop de apa.
-Nu se vede nimica, cred ca am cazut prin nivel cat am fost afk, bolborosea strainul, parind ca vorbeste cu cineva invizibil. nu merge nici hs nici .start nimic, nici relog zice ca sunt stuck in battle. zomg...
-Hei ! striga Ero. nici un raspuns dinspre strain. Bah! zi ceva, ma auzi ? mai incerca Ero.
-Cred ca dau alt ef patru, raspunse strainul.
-Ce ? nu intelese nimic Ero.
-bn, k, deci bp in ea de instantza, sry ca am fost afk da nu mai puteam 3 sa mananc mor drq toata ziua numa instantza asta am jucat. k, vb, mai incercam maine da, k, ciao, zbye all, fmm de sv cu bugurile mmsii plm hai ca ies bp in el de quest, nare rost de o ora astept pe gm mie somn nu mai stau. k vb maine, ciaules.
-Ce ? ingaima Ero descurajat.
strainul tacea, asezat in cur. Ero se uita la el nestiind ce sa zica, cum sa comunice cu el, ar fi vrut sa il intrebe secretul, cum de a rezistat atata timp fara sa bea apa in desertul ala incins, i-ar fi fost de mare ajutor in lupta lui contra zmeilor care o tineau in sclavie pe fata din vis...
....
Ero zmiorcaia la marginea unde paduriea monstruoasa se oprea infricoshata de pustiul deshertului care inconjura fortareatza zmeilor care o tzineau in sclavie pe fata din visurile sale. strainul "iesise" dupa cum isi putea da seama Ero, devenind transparent si disparind cu tot cu secretul rezistentei sale la arshitza desertului, la vreo 20 de secunde dupa ce se oprise din gesticulat.
Ero era iar singur in fatza imposibilului, dar in cele din urma va invinge si acest obstacol, o va salva pe fata si vor trai fericiti pana la ultima pagina a povestirii.
2009-01-01

No comments: